Miroslava

Finalista kategórie: Výnimočná osobnosť slovenskej vedy

Miroslava Kačániová

Mikrobiológia, Biotechnológie

„Ak by sa výrobky balili do jedlých obalov s antimikrobiálnymi účinkami, malo by to význam pre celé ľudstvo.“

Svet, v ktorom sú potraviny trvanlivejšie a balia sa do jedlých obalov. Vďaka výskumu profesorky Miroslavy Kačániovej sme k nemu o krok bližšie. Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., pôsobí na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a vedeckú prácu vykonáva vo výskumnom centre AgroBioTech. Zameriava sa na výskum antimikrobiálnych aktivít rastlinných silíc a liečivých rastlín proti rôznym mikroorganizmom.

Čím dlhšie potravinu skladujete, tým väčšie je riziko, že môže byť mikrobiologicky nekvalitná a nevhodná na použitie. Rastú v nej totiž patogénne mikroorganizmy, akými sú napríklad Escherichia coli, Listeria monocytogenes či Salmonella a iné, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie ľudí a zvierat. Vedecko-výskumná činnosť Miroslavy Kačániovej sa zameriava na mikrobiologickú analýzu potravín a antimikrobiálnu aktivitu prírodných látok. Spolu s tímom skúma schopnosť rastlinných extraktov potláčať rast týchto ohrozujúcich mikroorganizmov. Využíva na to včelie produkty, liečivé rastliny a rastlinné silice. Vďaka ich antimikrobiálnej aktivite môžu potraviny vydržať dlhšie čerstvé a bezpečné.

Tento objav odštartoval spoluprácu s Bieloruskou univerzitou na výrobe jedinečných jedlých obalov na báze škrobu a alginátu sodného. Baliť sa do nich dajú rôzne potraviny, napríklad cukríky, maslo, med či sušienky. „Predlžujeme trvanlivosť obalov pomocou látok, ktoré nemajú na človeka negatívny vplyv. Sú v podstate potravinou, obaly sa rozpustia v ústach. A teda nevytvárajú žiadny odpad,“ vysvetľuje vedkyňa.

Miroslava Kačániová sa začala zaujímať o oblasť mikrobiológie počas štúdia na vysokej škole v Nitre. Pozorovala, ako probiotiká pri chove hydiny pozitívne vplývali na zdravie a úžitkovosť. Fascinovalo ju, že to nebola „chémia“, čo zlepšovalo zdravotný stav zvierat, ale baktérie mliečneho kvasenia. „Prírodné látky by sa určite nemali podceňovať v prospech chémie,“ hovorí profesorka Kačániová. „Zaslúžia si viac pozornosti, a ak fungujú, mali by sa rozvíjať. Závisí od toho zdravý život i ochrana životného prostredia.“ V rámci výskumu sa neustále snaží rozšíriť záber ich využitia. Zaoberá sa insekticídmi, teda látkami, ktoré prirodzene odpudzujú hmyz a zároveň nemajú ničivý vplyv na flóru. Časť výskumu venovala s kolegami takzvanému „trúdiemu mlieku“ z trúdich lariev, v ktorom objavili probiotické účinky a pozitívny vplyv na potenciu u mužov.

Miroslava Kačániová vyštudovala zootechniku na agronomickej fakulte nitrianskej poľnohospodárskej univerzity a potom pokračovala ďalej v štúdiu na katedre mikrobiológie. Dnes pôsobí na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a svoju výskumnú prácu vykonáva vo výskumnom centre AgroBioTech. Za svoju prácu získala viacero ocenení vrátane ceny Osobnosť vedy a techniky MŠVVaŠ SR za rok 2019.

Rodáčka z Brezna si nevie predstaviť, že by len sedela a oddychovala, cíti potrebu stále niečo robiť. Písanie vedeckých článkov neberie ako prácu, ale ako koníček, ktorému venuje svoje večery. Rada však vo voľnom čase zájde na túru so svojím psom.